top of page

Pasi që Shpëtimtari e kishte shëruar në mënyrë të mrekullueshme paralitikun, Judenjtë, veçanërisht farisenjtë dhe skribët, u zhvendosën me zili dhe e përndoqën Atë, dhe kërkuan ta mbysnin, duke përdorur arsyetimin se Ai nuk e mbajti të shtunën, pasi ai bëri mrekulli në atë ditë . Pastaj Jezusi u nis për në Galile. Rreth mesit të festës së Tabernakujve, Ai u ngjit përsëri në tempull dhe mësoi. Judenjtë, duke u mrekulluar me mençurinë e fjalëve të tij, thanë: "Si e njeh këtë njeri letra, duke mos mësuar kurrë?" Por Krishti fillimisht qortoi mosbesimin dhe paligjshmërinë e tyre, pastaj u provoi atyre me Ligj që ata kërkuan ta vrisnin padrejtësisht, gjoja si një përbuzës të Ligjit, pasi që Ai e kishte shëruar paralitikun në Shabat. Prandaj, pasi që gjërat e folura nga Krishti në mes të festës së Tabernakujve kanë të bëjnë me të Dielën e Paralitikës që sapo ka kaluar, dhe meqenëse ne kemi arritur tashmë në mesin e pesëdhjetë ditëve midis Pascha dhe Rrëshajëve, Kisha ka caktuar kjo festë e tanishme si një lidhje midis dy festave të mëdha, duke bashkuar kështu, ashtu si ishin, të dy në një dhe duke marrë hirin e të dyve. Prandaj festa e sotme quhet Mid-Pentecost, dhe leximi i Ungjillit, "Në mes të festës" - megjithëse i referohet festës së Tabernakujve - është përdorur.

 

Duhet të theksohet se kishte tre festa të mëdha hebraike: Pashka, Pentekosti dhe festa e Tabernakujve. Pashka u festua në 15 të Nisanit, muajin e parë të kalendarit hebre, i cili përkon përafërsisht me Marsin tonë. Kjo festë përkujtoi atë ditë në të cilën u dha urdhër që Hebrenjve të hanin qengjin në mbrëmje dhe të vajosnin dyert e shtëpive të tyre me gjakun e saj. Pastaj, pasi i shpëtuan skllavërimit dhe vdekjes në duart e Egjiptasve, ata kaluan nëpër Detin e Kuq për të ardhur në Tokën e Premtuar. Quhet gjithashtu "Festa e Bukës së Ndorme", sepse hëngrën bukë të ndorme për shtatë ditë. Pentekosti u festua pesëdhjetë ditë pas Pashkës, para së gjithash, sepse fiset Hebraike kishin arritur në malin Sinai pas largimit të Egjiptit, dhe atje morën Ligjin nga Zoti; së dyti, u festua për të përkujtuar hyrjen e tyre në Tokën e Premtuar, ku edhe hëngrën bukë, pasi u ushqyen me mana dyzet vjet në shkretëtirë. Prandaj, në këtë ditë i ofruan Zotit një fli bukë të përgatitur me grurë të ri. Më në fund, ata festuan gjithashtu festën e Tabernakujve nga 15 deri në 22 të "muajit të shtatë", që korrespondon afërsisht me Shtatorin tonë. Gjatë kësaj kohe, ata jetojnë në kabinat e bëra prej degëve në përkujtim të dyzet viteve që kaluan në shkretëtirë, duke jetuar në çadra, domethënë tenda (Dalja 12: 10-20; Lev. 23).

Pentikostia

SKU: ICP1020
€4.00Price
 • It's a wall hung piece, very detailed and colorful byzantine style icon. The icon image is high quality print byzantine style (glossy paper). The icon is made with true iconography colors and it is a copy of a Byzantine icon.

   

  Material: 

  9x6.5cm / 3.5x2.5in - 10mm thickness (MDF)

  20x15cm / 7.9x6in - 18mm thickness (Novopan)

  20x27cm / 7.9x10.6in - 18mm thickness (Novopan)

  28x38 cm / 11x15 in - 18mm thickness (Novopan)

   

  Icons Layer:

  High quality print reproduction.

   

  If you have any questions, please feel free to contact us. 

 • Every icon is crafted after your order and the preparation procedure takes about 4-20 business days.. Items will be shipped by registered mail. We shipping worldwide. Shipping time: 10-40 days. Custom fees, VAX, Tax or any delay with the country regulation would be the buyer responsibility.

bottom of page