top of page

Ikona origjinale ortodokse e Theotokosit më të Shenjtë të "Vladimir" .

Kopjimi i një ikona të shekullit 12, Galeria Tretyakov në Moskë.

 

Ikona e Theotokos së Vladimirit, e njohur edhe si Zoja e Vladimirit, Vladimir Nëna e Zotit, ose Virgjëresha e Vladimirit dhe "Madonna e Vladimir" - është një nga ikonat më të nderuara ortodokse dhe një shembull tipik i ikonografisë bizantine Eleusa. Theotokos (fjala Greke për Virgjëreshën Mari, fjalë për fjalë do të thotë "Lindja-Dhënësi e Zotit") konsiderohet si mbrojtësi i shenjtë i Rusisë. Ikona shfaqet në Galerinë Tretyakov, Moskë. Dita e festës së saj është 3 qershor. Edhe më shumë se ikonat më të famshme, origjinali është kopjuar në mënyrë të përsëritur me shekuj.

Shumë kopje tani kanë rëndësi të konsiderueshme artistike dhe fetare të tyre. Ikona është një version i llojit Eleusa (butësi), me fëmijën e Krishtit që përkëdhel lart në faqe të nënës së tij. Vendndodhja aktuale e ikonës në një ndërtesë të kishës mbi bazën e Galerisë Tretyakov. Rreth vitit 1131, Patriarku Grek Luke Chrysoverges i Kostandinopojës i dërgoi ikonën si dhuratë Dukës së Madh Yury Dolgoruky të Kievit. Imazhi u mbajt në Manastirin Mezhyhirskyi derisa djali i Dolgoruky Andrey Bogolyubskiy e solli atë në qytetin e tij të preferuar, Vladimir, në 1155.

Tradita tregon se kuajt që transportonin ikonën ndaluan afër Vladimir dhe nuk pranuan të shkojnë më tej. Njerëzit e interpretuan këtë si një shenjë që Theotokos dëshironte që ikona e saj të qëndronte në Vladimir. Për të vendosur shtëpinë e ikonës, Katedralja e Madhërimit, ishte ndërtuar atje, e ndjekur nga kisha të tjera kushtuar Virgjëreshës në të gjithë Ukrainën. Në vitin 1395, gjatë pushtimit të Tamerlane, imazhi u mor nga Vladimir në kryeqytetin e ri, Moskën. Vendi ku njerëzit dhe princi qeverisës takuan ikonën përkujtohet nga Manastiri Sretensky. Vasili I i Moskës kaloi një natë duke qarë mbi ikonën, dhe ushtritë e Tamerlane u tërhoqën në të njëjtën ditë.

Muscovitët nuk pranuan ta kthenin ikonën në Vladimir dhe e vendosën atë në Katedralen e Konvikteve të Kremlinit të Moskës. Ndërhyrja e Theotokos përmes figurës u besua gjithashtu me shpëtimin e Moskës nga një luzmë tatarësh në 1451 dhe 1480. Ikona e Theotokos së Vladimir nganjëherë përshkruhet se shpreh ndjenja universale të dashurisë amtare dhe ankthit për fëmijën e saj. Deri në shekullin e 16-të, Vladimirskaya (siç e quajnë rusët) ishte një gjë legjende.

Një zakon i devotshëm i kishës pohonte se ikona ishte pikturuar nga Shën Luke. Imazhi i nderuar u përdor në festimin e kurorëzimeve të tsars, zgjedhjeve të patriarkëve dhe ceremonive të tjera të rëndësishme të shtetit. Si vepër arti, Theotokos vlerësohet gjerësisht si ikona më e rëndësishme e prodhuar gjatë periudhës së Komnenisë. Dijetarët besojnë se ajo shpreh një humanizëm më të thellë dhe emocionalitet sesa ai tipik i artit fetar bashkëkohor bizantin, dhe mund të lë të kuptohet në stilin e artit laik të humbur të perandorisë.

Siç pohon David Talbot Rice në edicionin e fundit të Enciklopedisë Britannica, "është me rëndësi të konsiderueshme në historinë e pikturës, sepse jo vetëm që është një vepër me cilësi të jashtëzakonshme të lartë, por gjithashtu është në një stil të ri, më njerëzor, duke parashikuar stili i vonë bizantin që lulëzoi midis viteve 1204 dhe 1453. "

Our Lady Theotokos of Vladimir

SKU: ICP1002
€6,00Price
 • Every icon is crafted after your order and the preparation procedure takes about 4-20 business days.. Items will be shipped by registered mail. We shipping worldwide. Shipping time: 10-40 days. Custom fees, VAX, Tax or any delay with the country regulation would be the buyer responsibility.

 • It's a wall hung piece, very detailed and colorful byzantine style icon. The icon image is high quality print byzantine style (glossy paper). The icon is made with true iconography colors and it is a copy of a Byzantine icon.

   

  Material: 

  9x6.5cm / 3.5x2.5in - 10mm thickness (MDF)

  20x15cm / 7.9x6in - 18mm thickness (Novopan)

  20x27cm / 7.9x10.6in - 18mm thickness (Novopan)

  28x38 cm / 11x15 in - 18mm thickness (Novopan)

   

  Icons Layer:

  High quality print reproduction.

   

  If you have any questions, please feel free to contact us. 

bottom of page