top of page

Dru i varur në mur, ikonë shumë e hollësishme dhe e gjallë e stilit bizantin. Imazhi i ikonës është stil bizantin i shtypur me cilësi të lartë (letër me shkëlqim). Ikona është bërë me ngjyra të vërteta ikonografie dhe është një kopje e një ikonë bizantine.

 

Materiali:

9x6.5cm / 3.5x2.5in

20x15cm / 7.9x6in

20x27cm / 7.9x10.6in

28x38 cm / 11x15in

 

Shtresa e ikonave:

Riprodhimi i shtypur me cilësi të lartë.

Nëse keni ndonjë pyetje, ju lutem mos ngurroni të na kontaktoni.

Shën Maria Arvanitase

€6,99Price
 • Artikujt do të dërgohen brenda 1-3 ditë pune pasi pagesa është pastruar nga PayPal. Artikujt do të dërgohen me postë të regjistruar. Ne ju dërgojmë në të gjithë botën. Koha e transportit: 10-40 ditë. Tarifat doganore, VAX, Taksat ose çdo vonesë me rregullimin e vendit do të ishin përgjegjësia e blerësit.

 • Ikona origjinale e Shën Marisë Arvanitase ndodhet në ishullin e Kios, në fshatin Karyes, ku ndodhet edhe kisha me të njëjtin emër. Historia e ikonës dhe e kishës thuhet se filluan gjatë mbretërimit të perandorit Bizantin Konstandin IX të Monomakos (1042 – 1054 pas Krishtit), kur muratorët e famshëm Epirotian, mjeshtra të muraturës së gurit, u zhvendosën në zonë për të ndërtuar Manastirin Nea të Kios. Pasardhësit e atyre zejtarëve epirotanë që merreshin me jetën baritore për bukën e gojës dhe u vendosën në zonën e "Kochlia" ku ndodhen fshatrat Karyes, Avgonima, Anavato dhe Dafnona. i cili jetonte në atë që sot njihet si "Panagia Arvanitissa", pa një vajzë të zhdërvjellët me një kostum arvanitas që endej majave.

   

  Në vitin 1905 AD ikona e Virgjëreshës Mari u gjet nga banorët dhe në këtë vend u ndërtua një kishë me ndihmën financiare të tregtarit Alexandros Konstantinidis. Dëshmitë e pleqve të vendit, sepse turqit e ndalonin ndërtimin e kishave të krishtera, kisha u ndërtua fshehurazi me ndihmën e barinjve të Karousit dhe fshatarëve të tjerë, pas një mundimi të madh, vuajtjeve të paimagjinueshme dhe kryesisht punës së natës.

  Adhurimi i Shën Marisë Arvanitase u përhap nga Kios, ndërsa sot ka një kishë tjetër të saj në fshatin arvanitas Mandres në Kilkis. Ikona e Shën Marisë Arvanitase festohet edhe në Melissochori të këtij viti. (2020) dhe në Kyriaki të Boeotia. Është e rëndësishme të përmendet se Unioni i Liosiotëve të Ilionit pikturoi një kopje të ikonës në vitin 2015 dhe kremton solemnisht Virgjëreshën Mëri që atëherë çdo vit. Dita e festës së saj është e lëvizshme dhe Hiri i saj kremtohet 63 ditë pas Pashkëve të Shenjta çdo vit.

   

  Konstantinos Tsopanis

bottom of page