top of page

Dru i varur në mur, ikonë shumë e hollësishme dhe e gjallë e stilit bizantin. Imazhi i ikonës është stil bizantin i shtypur me cilësi të lartë (letër me shkëlqim). Ikona është bërë me ngjyra të vërteta ikonografie dhe është një kopje e një ikonë bizantine.

 

Materiali:

9x6.5cm / 3.5x2.5in

20x15cm / 7.9x6in

20x27cm / 7.9x10.6in

28x38 cm / 11x15in

 

Shtresa e ikonave:

Riprodhimi i shtypur me cilësi të lartë.

 

Nëse keni ndonjë pyetje, ju lutem mos ngurroni të na kontaktoni.

Shën Efimia

€4,99Price
 • Items will be shipped within 1-3 working days after payment has been cleared by PayPal. Items will be shipped by registered mail. We shipping worldwide. Shipping time: 10-40 days. Custom fees, VAX, Tax or any delay with the country regulation would be the buyer responsibility.

 • Efimia jetoi në Kalcedon në mbretërimin e Dioklecianit (284-305). Prindërit e saj ishin të pasur dhe të devotshëm dhe e rritën atë në dashurinë e Krishtit. Në atë kohë, Priscus u bë prokonsull i Azisë. Ai ishte një besimtar entuziast i Marsit dhe urdhëroi të gjithë banorët e Provincës të vinin në Kalqedon për të kremtuar festën e zotit të tij, nën dhimbjen e vdekjes. Si rezultat, të krishterët ikën në grupe të vogla në shtëpi të izoluara ose në shkretëtirë për t'i shpëtuar tiranit dhe për të mbrojtur besimin e tyre. Shën Efimia ishte ndër ata që u fshehën.

   

  Ata u zbuluan shpejt dhe u sollën para prokonsullit, i cili u përpoq t'i bindte ata të sakrifikonin duke lajkatur rininë dhe sensin e tyre të mirë. "Mos e humb kohën dhe fjalët e tua për ne," iu përgjigj shenjtori. “Ne jemi njerëz të pajisur me arsye, për të cilët do të ishte turpi më i madh të braktisje të vetmin Zot të vërtetë, Krijuesin e qiejve dhe të tokës, për të adhuruar idhujt memecë e të pakuptimtë. Ne nuk kemi frikë nga mundimet me të cilat na kërcënoni. Ato do të jenë të lehta për ne për t'i mbajtur dhe do të tregojnë fuqinë e Perëndisë tonë.”

   

  Këto fjalë e tërbuan prokonsullin dhe ai e torturoi Efiminë dhe shokët e saj vazhdimisht për njëzet ditë. Duke e gjetur besimin e tyre krejtësisht të palëkundur dhe duke parë që Efimia ishte fryma udhëheqëse e grupit, ai urdhëroi që gjymtyrët e saj të shtypeshin me rrota hekuri. Por Martiri kërkoi ndihmën e Zotit dhe u zbulua se ishte plotësisht i padëmtuar. Pastaj ajo u hodh në një furrë me flakë dyzet këmbë të lartë, por Perëndia i erdhi në ndihmë edhe Efimisë atje dhe dërgoi një engjëll që i largoi flakët prej saj. Duke parë këtë mrekulli, xhelatët Viktor dhe Sostenes iu drejtuan Krishtit dhe vdiqën si Martirë disa ditë më vonë. Shenjtorja kishte shumë më tepër mundime për të duruar, nga të cilat Zoti e çlironte çdo herë, duke treguar se sa më i fortë është Hiri se çdo torturë e sajuar nga njeriu. Në fund, ajo u hodh te kafshët dhe ia dha shpirtin Zotit vetëm me kafshimin e një ariu.

   

  Kur persekutimi i Dioklicianit përfundoi, të krishterët i vendosën reliket e Shën Efimisë në një sarkofag të artë, të vendosur brenda një kishe që i ishte kushtuar asaj. Lipsanet e saj tërhoqën turma pelegrinësh për shekuj me radhë. Ata u zhvendosën në Kostandinopojë në vitin 616 në kohën e pushtimeve Persiane dhe mbeten të paprekura edhe sot e kësaj dite në kishën e Patriarkanës në Phanar. Festa e Shën Efimisë festohet më 16 shtator.

   

  Pjesë të tekstit paraardhës janë nga "Sinaksarion: Jetët e Shenjtorëve të Kishës Ortodokse" nga Hieromonk Makarios nga Simonos Petra dhe përkthyer nga frëngjishtja nga Christopher Hookway

bottom of page