top of page

Dru i varur në mur, ikonë shumë e hollësishme dhe e gjallë e stilit bizantin. Imazhi i ikonës është stil bizantin i shtypur me cilësi të lartë (letër me shkëlqim). Ikona është bërë me ngjyra të vërteta ikonografie dhe është një kopje e një ikonë bizantine.

Materiali:
9x6.5cm / 3.5x2.5in
20x15cm / 7.9x6in
20x27cm / 7.9x10.6in
28x38 cm / 11x15in

 

Shtresa e ikonave:
Riprodhimi i shtypur me cilësi të lartë.

Nëse keni ndonjë pyetje, ju lutem mos ngurroni të na kontaktoni.

Shën Filareti Mitropoliti i Nju Jorkut dhe Amerikës Lindore

€4,00Price
 • Artikujt do të dërgohen brenda 1-3 ditë pune pasi pagesa është pastruar nga PayPal. Artikujt do të dërgohen me postë të regjistruar. Ne ju dërgojmë në të gjithë botën. Koha e transportit: 10-40 ditë. Tarifat doganore, VAX, Taksat ose çdo vonesë me rregullimin e vendit do të ishin përgjegjësia e blerësit.

 • Hierarku i Shenjtë Filareti, i njohur si George Nicolaevich Voznesensky, lindi në qytetin e Kursk më 22 mars 1903 pas Krishtit, në një familje të devotshme orthodhokse. Babai i tij, kryeprifti Nicolas Voznesensky, vinte nga një familje priftërinjsh dhe ishte një bari entuziast dhe një njeri i madh lutjesh. Më vonë u bë murg me emrin Demetrios dhe më vonë u bë peshkop (më vonë Kryepeshkop Hailar). Në familjen e Lydia dhe Nikolai Voznesensky kishte pesë fëmijë, dy djem dhe tre vajza. Që në moshë të re, Gjergji i ri u rrit në një atmosferë dashurie të krishterë dhe jetës kishtare.

  Në vitin 1909 pas Krishtit familja u zhvendos në Lindjen e Largët. Aty Gjergji kreu arsimin bazë tetëvjeçar. Me ardhjen e ateistëve në pushtet, familja e hierarkut të ardhshëm u shpërngul sërish në Harbin, qytet me një jetë të fortë kishtare, ku pas disa vitesh Gjergji studioi në Institutin Politeknik. Pikërisht në këtë kohë ai u njoh me veprat e shën Hierarkut Ignatius Brianjaninov dhe shpirti i tij ishte shumë i kënaqur me mësimet e tij mbi jetën e krishterë dhe kujtimin e vazhdueshëm të vdekjes. Që nga ai moment, jeta në botë pushoi së interesuari për të. Në vitin 1930, Gjergji u shugurua dhjak dhe në vitin 1931 pas Krishtit. i lartë. Në të njëjtin vit, ai mori prerjen monastike të flokëve të quajtur Filaretos, për nder të Shën Filaretos të Gouvernetos.

  Gradualisht u formua një komunitet monastik, me një jetë të qëndrueshme shpirtërore, lexim të Etërve të Shenjtë, kontribut në punën e jetimores dhe shkollave të Harbinit, etj. Udhëheqësi shpirtëror i Hieromonkut Filareti në ato vite ishte mitropoliti i bekuar Antonios Krapovitsky (Khrapovitsky), i cili pati një marrëdhënie shumë të përzemërt me të deri në fund të jetës së tij në vitin 1936 pas Krishtit.

  At Filareti kishte vërtet një zemër të dhembshur. Ai jepte gjithçka që kishte, ndonjëherë edhe rrobat e tij dhe ngushëlloi me çdo mënyrë që mundi ata që kishin nevojë. Ai ishte i pushtuar nga dashuria e madhe për fjalën e Zotit dhe e njihte të gjithë Ungjillin nga jashtë. Emri i tij ishte i njohur përtej kufijve të provincës Harbin. Në vitin 1933 pas Krishtit u emërua abat dhe në vitin 1937 pas Krishtit. arkimandrit.

  Në vitin 1945 pas Krishtit ushtria sovjetike mundi ushtrinë japoneze, ndërsa regjimi komunist u vendos në Kinë. Për ata rusë që mundën të emigronin në Perëndim ose në Australi, filloi një periudhë dhimbjeje dhe sprove. Qeveria sovjetike filloi të kërkonte që emigrantët rusë të merrnin pasaporta sovjetike për të treguar se nuk kishte shtypje të besimtarëve në BRSS.

  Në atë kohë “Gazeta e Patriarkanës së Moskës” deklaronte se nuk kishte persekutim të kishës në Bashkimin Sovjetik dhe se konflikti i vetëm ishte me kundërrevolucionarët. Arkimandriti Filaretos refuzoi të përmendte regjimin ateist dhe shpalli hapur situatën reale - negative për Ortodoksinë - në tokën ruse. Sa herë e thirrën në pyetje, e persekutuan, i vunë flakën shtëpisë, pasi u mbyllën dritaret dhe dera, por Zoti i shpëtoi jetën bariut dhe arriti të shpëtonte shëndoshë me një kërcim nga i pari. dysheme dhe me flakët që rrethuan shtëpinë, por megjithatë ka pësuar djegie të rënda në pjesën e poshtme të fytyrës dhe në rruazat e qafës.

  Bariu i mirë nuk e braktisi kopenë e tij derisa të gjithë ata që kishin marrë viza u larguan nga Kina. Kështu, vetëm në vitin 1962 pas Krishtit. u nis për në Hong Kong.

  Ai shpejt u vendos në Brisbane, Australi. Në vitin 1963 pas Krishtit u bë peshkop në Australi. Në vitin 1964 pas Krishtit Peshkopi Filaretos mori pjesë në Samitin e Hierarkëve Rus të Diasporës, i cili u zhvillua në Nju Jork. Mitropoliti Anastas ishte atëherë shumë i vjetër dhe ishte gati të tërhiqej. Në Samit u mbajtën zgjedhjet për pasardhësin e tij, por të dy kandidatët u barazuan. Për të ruajtur paqen në Kishë, Shën Gjon Maksimovich, Kryepeshkop i Shangait dhe San Franciskos (shih 2 korrik), propozoi një kandidat të tretë, peshkopin relativisht të panjohur Filareto, i cili ishte shuguruari së fundmi. Kështu, në vitin 1964 pas Krishtit, Kisha Ruse Jashtë vendit emëroi Mitropolitin Filareto të tretën me radhë.

  Si kreu i Kishës Ruse Jashtë vendit, shenjtori mbeti i palëkundur në pavarësinë e ortodoksisë nga patriarkana ateiste e Moskës, por në të njëjtën kohë punoi shumë për paqen ortodokse dhe për të lehtësuar rusishten. Punoi me butësi por edhe zell për ruajtjen e traditës patriarkale dhe mbrojti Ortodoksinë nga rreziku i herezisë së ekumenizmit, duke hedhur poshtë “teorinë e degëve”.

  Gjithashtu gjatë shërbesës së tij si kryetar i Kishës Ruse Jashtë vendit, u bë kanonizimi i shenjtorëve Gjon të Kronstadtit (shpallur në 1964 pas Krishtit), Gjerman i Alaskës (1970 pas Krishtit), Ksenia i Shën Petersburgut (1978 pas Krishtit). X.), i Martirëve dhe Rrëfimtarëve të Ri të Rusisë (1981 pas Krishtit), si dhe i Shën Paisi Velitskovsky (1982 pas Krishtit).

  Shën Filareti ishte një dashnor i monastizmit, sepse ai i mundëson njeriut t'i përkushtohet tërësisht Zotit. Me fjalët e tij: "Sipas mësimit të Etërve të Shenjtë, rruga monastike është, në vetvete, rruga e drejtë për në Mbretërinë Qiellore, kur të përfundojë siç duhet."

  Predikimet e tij ishin thelbësore, të thjeshta dhe të qarta. Sipas dëshmisë së shumë njerëzve, retorika e tij ishte e barabartë me atë të Shën Gjon Gojartit. Me një frikë dhe respekt të veçantë ai iu afrua Mistereve të Shenjta të Krishtit, duke i kujtuar tufës së tij se: "Kungimi i Shenjtë është një zjarr. Askush nuk mund ta ndalojë nëse nuk ka pengesa serioze normale. I krishteri duhet të marrë Kungimin e Shenjtë sa më shpesh të jetë e mundur. Prandaj Kungimi i Shenjtë pranohet para Portës së Bukur, sepse simbolizon afërsinë tonë me Mbretërinë e Qiellit dhe na shtyn lart! "

  Ndërsa ishte një bari plot kujdes dhe dashuri për të tjerët, ai ishte jashtëzakonisht i rreptë me veten. Ai bënte një jetë vërtet asketike: flinte dy ose tre orë në ditë, hante pak, shikonte me interes atëror hidhërimet dhe gëzimet e kopesë së tij dhe zgjohej duke u lutur për të. Fëmijët e tij shpirtërorë ishin dëshmitarë të shumë mrekullive të tij, të cilat ndodhën si gjatë jetës, ashtu edhe pas gjumit. Dëshmitë e tyre flasin në mënyrë elokuente për fuqinë e madhe të lutjeve të tij.

  Jeta e Mitropolitit Filaretos, e cila ishte e barabartë me atë të Engjëjve, u kurorëzua me gjumin e tij të bekuar më 8 nëntor 1985 pas Krishtit, në ditën e festës së Kryeengjëllit Mihail dhe të të gjitha Forcave jotrupore.

  Mitropoliti Filaretos u varros në Manastirin e Trinisë së Shenjtë në Jordanville. Trembëdhjetë vjet pas vdekjes së tij, u vendos që ai të transferohej në kriptin nën shenjtëroren e Trinisë së Shenjtë në Dioqezën Jordanville. Varri i tij u hap më 28 tetor 1998 pas Krishtit. Kryepeshkopi Lavros i Sirakuzës dhe i Trinisë së Shenjtë, peshkopi Hilarion i Manhatanit, Arkimandriti Lucas dhe vëllezërit ishin të pranishëm në ngjarje dhe dëshmuan pakorruptueshmërinë e plotë të eshtrave të tij. Trupi i tij ishte i bardhë dhe madje i butë. Veshjet, kryqi dhe imazhi i Virgjëreshës Mari ishin ende të ndritshme.

  Fëmijët besnikë të Kishës Ortodokse Ruse Jashtë vendit e pranuan pakorruptueshmërinë e relikes së Shën Hierarkut Filaret si një mrekulli, që na dha Zoti për të forcuar besimin tonë.

   

  Festohet më 8 nëntor të çdo viti.

bottom of page