top of page

Dru i varur në mur, ikonë shumë e hollësishme dhe e gjallë e stilit bizantin. Imazhi i ikonës është stil bizantin i shtypur me cilësi të lartë (letër me shkëlqim). Ikona është bërë me ngjyra të vërteta ikonografie dhe është një kopje e një ikonë bizantine.

 

Materiali:

9x6.5cm / 3.5x2.5in - trashësi 10 mm (MDF)

20x15cm / 7.9x6in - trashësi 18 mm (Novopan)

20x27cm / 7.9x10.6in - trashësi 18 mm (Novopan)

28x38 cm / 11x15 në - trashësi 18 mm (Novopan)

 

Shtresa e ikonave:

Riprodhimi i shtypur me cilësi të lartë.

 

Nëse keni ndonjë pyetje, ju lutem mos ngurroni të na kontaktoni.

Shën Lluka Mjeku

€4,00Price
 • Shën Lluka Mjeku, Kryepeshkop i Simferopolit, lindi në 1877 në Gadishullin Kerch të Krimesë. Ai u martua me Anna Vasilievna, e cila rijetoi jetën në moshën 38 vjeç, kështu që Shenjtori mori përgjegjësinë e plotë për të rritur katër fëmijët e tij. Në vitin 1920 ai u zgjodh Profesor i Anatomisë dhe Kirurgjisë Topografike në Universitetin e Tashkentit. Kërkimet e tij mbi çështjen e infeksioneve purulente ishin inovative dhe ai shkroi manualin që përdoret edhe sot. Ai u dorëzua Prift në 1921, Peshkop i Tashkentit në 1923 dhe në 1946 u gradua Kryepeshkop i Simferopolit në Krime. Ai qëndroi në këtë pozicion deri në prehjen e tij, më 11 qershor 1961. Nga 1922 deri në fund të jetës së tij tokësore ai pësoi arrestime, internime dhe tortura të tmerrshme. Shumë herë ata u përpoqën ta vrisnin, por Zoti e mbrojti. Gjatë nëntë viteve të fundit të jetës së tij ai ishte i verbër nga glaukoma, por në këtë gjithashtu ai tregoi durim të ngjashëm me Jobin.

  Jeta dhe sjellja e tij na jep mundësinë të nxjerrim në pah sa vijon:

  Së pari, duke studiuar jetën dhe sjelljen e Shën Lukës, Kryepeshkopit të Simferopolit, nuk mund të dallojmë Peshkopin nga mjeku. Shën Luka ishte të dy bashkë kudo. Ai do të shërojë pacientët me përdorimin e shkencës mjekësore, por edhe përmes lutjes. Gjithashtu, shërbesa e tij baritore përfshinte që ai të ishte një mjek, pasi ai u përpoq të shërojë njerëzit si fizikisht ashtu edhe shpirtërisht. Për shkak të dashurisë së tij të madhe për Zotin, ai i donte të tjerët, të gjithë pa përjashtim, pa diskriminim. Ai kishte një zell të zjarrtë dhe vetëmohim të madh. Siç rrëfeu edhe vetë, ai e donte martirizimin. Për më tepër, e gjithë jeta e tij ishte një martirizim i vazhdueshëm dhe një dëshmi e rrufeshme për Krishtin. Sidoqoftë, ai gjithashtu shijoi shumë gëzime shpirtërore dhe bekime qiellore.

  Ajo që bie në sy ishte bindja e tij e madhe ndaj Krishtit dhe Kishës. Kur Peshkopi e ftoi atë që të bëhej Klerik, ai menjëherë u përgjigj me shumë dëshirë, sepse e konsideroi thirrjen që i erdhi nga Vetë Zoti, megjithëse nuk e kishte konsideruar më parë dhe megjithëse ishte një mjek-kirurg i suksesshëm me një reputacion të madh. Ai vëren në autobiografinë e tij: "Unë e di se ka shumë njerëz që pyesin se si arrita, pasi kisha fituar famë si një kirurg i mençur dhe i madh, të largohesha nga shkenca dhe kirurgjia për t'u bërë një predikues i Ungjillit të Krishtit. Ata që kanë mendime të tilla , bëj një gabim të madh duke menduar se është e pamundur të pajtosh shkencën dhe fenë ... Historia e shkencës na mëson se edhe të urtët gjenialë Galileo, Njutoni, Koperniku, Pasteuri dhe fiziologu ynë i madh Pavlov, ishin njerëz thellësisht fetarë. Dhe unë e di se midis profesorëve tanë, bashkëkohësve tanë, ka shumë që besojnë. Në të vërtetë, ata madje kërkojnë bekimin tim ". Dhe pastaj ai thekson, përmes përvojës, se puna e një Kleriku dhe e një mjeku është një shërim dhe lehtësim i vuajtjeve midis qenieve tona njerëzore: "Pa e kuptuar, Zoti në rininë time të butë më çoi drejt priftërisë, gjë për të cilën nuk e kisha menduar kurrë, pasi që me shumë pasion e doja të isha kirurg dhe i isha përkushtuar me gjithë shpirt. Ky shërbim kënaqte plotësisht ambicien time, unë gjithnjë duhej t'u shërbeja të varfërve dhe vuajtjeve, dhe unë disponoja gjithë forcën time për të lehtësuar dhimbjen e tyre dhe për të ndihmuar nevojat e tyre ".

  Së dyti, Shën Luka si një bari i vërtetë e ushqeu kopenë e tij racionale që i ishte besuar nga Krishti përmes Kishës me qumështin e pastër të mësimit Ortodoks. Ai kurrë nuk pushoi së predikuari dhe i katektizuari njerëzit e Zotit, megjithë rekomandimet, ndalimet dhe masat e ashpra të pushtetit shtetëror. Fjalët e tij nuk ishin rezultat i reflektimit, por shkëlqimi i zemrës së tij të pastër dhe të zjarrtë, pasi ajo që ai mësoi ishte kryesisht përvojat e tij personale. Gjatë gjithë jetës së tij ai praktikoi atë që predikoi, prandaj fjalët e tij bënë jehonë në zemrat e njerëzve dhe shkaktuan pendim të vërtetë dhe rigjenerim shpirtëror. Fjalët e tij ishin të zjarrta, sepse ato vinin nga një zemër plot me zjarr të Shpirtit të Shenjtë, që nuk i konsumonte dëgjuesit e tij, por i freskonte dhe u jepte forcë, guxim dhe ngushëllim. Familjet e tij, të cilat janë ruajtur dhe botuar, vazhdojnë edhe sot të mësojnë, ngushëllojnë dhe frymëzojnë të gjithë ata që dëshirojnë të jetojnë sipas vullnetit të Zotit.

  Në vijim, do të kemi një shije të vogël të fjalëve të tij të frymëzuara:

  "Hasshtë bërë një zakon i keq, që sapo të mësojmë diçka për fqinjin tonë, të shkojmë ta trumbetojmë kudo. Gjuha jonë na digjet dhe nxitojmë t'u tregojmë të tjerëve atë që kemi parë ose dëgjuar. Ne harrojmë se nuk kemi të drejtë të gjykojmë fqinji sepse nuk është puna jonë, por e Zotit, i Cili është Gjykatësi Suprem dhe që e njeh zemrën e njeriut dhe mund të japë një gjykim të drejtë. Por ne e dënojmë fqinjin tonë dhe shpesh me fjalë të forta. Ne nuk e konsiderojmë që vëllai ynë mund të pendohuni dhe mbase tashmë e keni lënë mëkatin e tij, sepse ai u pendua thellësisht ".

  "Një nga qëllimet më të rëndësishme të jetës sonë është të mësojmë të jemi të durueshëm ... Nëse keni një dhimbje të tmerrshme që ju mundon dhe nuk mund të duroni më, shikoni Birin e Zotit me kokën të ulur të veshur me një kurorë me ferra. Mendoni sa herë i goditën kokën, mendoni për dhimbjen që i shkaktuan Shpëtimtarit me ferra dhe ju do të mësoni ta duroni dhimbjen tuaj ".

  Ne do të arrijmë qëllimin e jetës sonë, që është bashkësia jonë me Zotin dhe fitimi i jetës së përjetshme, nëse e ngremë kryqin tonë deri në fund pa murmuritje, dhe nëse pimë nga kupa e durimit deri sa të zbrazet.

   

  Nga Protopresbyter Fr. George Papavarnavas

   

   

 • Artikujt do të dërgohen brenda 1-3 ditë pune pasi pagesa është pastruar nga PayPal. Artikujt do të dërgohen me postë të regjistruar. Ne dërgojmë në të gjithë botën. Koha e transportit: 10-40 ditë. Tarifat doganore, VAX, Taksat ose çdo vonesë me rregullimin e vendit do të ishin përgjegjësia e blerësit.

bottom of page