top of page

Dru i varur në mur, ikonë shumë e hollësishme dhe e gjallë e stilit bizantin. Imazhi i ikonës është stil bizantin i shtypur me cilësi të lartë (letër me shkëlqim). Ikona është bërë me ngjyra të vërteta ikonografie dhe është një kopje e një ikonë bizantine.

Materiali:
9x6.5cm / 3.5x2.5in - trashësi 10 mm (MDF)
20x15cm / 7.9x6in - trashësi 18 mm (Novopan)
20x27cm / 7.9x10.6in - trashësi 18 mm (Novopan)
28x38 cm / 11x15 në - trashësi 18 mm (Novopan)

Shtresa e ikonave:
Riprodhimi i shtypur me cilësi të lartë.

Nëse keni ndonjë pyetje, ju lutem mos ngurroni të na kontaktoni.

Shën Prokopi Dëshmor i Madh

€4,00Price
 • Dëshmori i Shenjtë, Prokopi, në botë Neanius, një vendas i Jeruzalemit, jetoi dhe vuajti gjatë sundimit të perandorit Dioklician (284-305). Babai i tij, një romak i shquar me emrin Kristofor, ishte i krishterë, por nëna e shenjtorit, Theodhosia, mbeti pagane. Ai u privua herët nga babai i tij, dhe fëmija i vogël u rrit nga nëna e tij. Pasi mori një arsim të shkëlqyer laik, ai u njoh me Dioklicianin në vitin e parë të pranimit të perandorit në fron, dhe ai përparoi shpejt në shërbimin qeveritar. Drejt vitit 303, kur filluan përndjekjet e hapura kundër të krishterëve, Neanius u dërgua si një prokonsull në Aleksandri me urdhër për të përndjekur pa mëshirë Kishën e Perëndisë.

  Gjatë rrugës për në Egjipt, afër qytetit Sirian të Apamea, Neanius kishte një vegim për Zotin Jezus, i ngjashëm me vizionin e Saulit në rrugën për në Damask. Një zë hyjnor bërtiti, "Neanius, pse më persekuton mua?"

  Neanius pyeti: "Kush je ti, Zot?"

  "Unë jam Jisui i kryqëzuar, Biri i Perëndisë".

  Në atë moment u shfaq një kryq rrezatues në ajër. Neanius ndjeu një gëzim dhe lumturi të pashpjegueshme në zemrën e tij dhe ai u shndërrua nga të qenit një përndjekës në një ndjekës të zellshëm të Krishtit. Nga kjo pikë kohe Neanius u tregua i favorshëm ndaj të krishterëve dhe luftoi me fitore kundër barbarëve.

  Fjalët e Shpëtimtarit u vërtetuan për shenjtorin, "Armiqtë e një njeriu do të jenë ata të familjes së tij" (Mt 10:36). Nëna e tij, vetë një pagane, shkoi te perandori për t'u ankuar se djali i saj nuk adhuronte perënditë stërgjyshore. Neanius u thirr në prokura Judaeus Justus, ku iu dorëzua në mënyrë solemne dekretin e Diokleciani. Pasi lexoi direktivën blasfemuese, Neanius qetësisht e grisi atë para syve të të gjithëve. Ky ishte një krim, të cilin Romakët e konsideruan si një "fyerje për autoritetin". Neanius u mbajt nën kujdes dhe me zinxhirë u dërgua në Cezarea të Palestinës, ku Apostulli Pavli dikur po ligështohej. Pas mundimeve të tmerrshme, ata e hodhën shenjtorin në një burg të errët. Atë natë, një dritë e ndriçuar në burg dhe vetë Zoti Jisu Krisht e pagëzoi rrëfimin vuajtës dhe i dha emrin Prokop.

  Në mënyrë të përsëritur ata e çuan Shën Prokopin në sallën e gjyqit, duke kërkuar që ai të hiqte dorë nga Krishti, dhe ata t'i nënshtroheshin më shumë torturave. Stabiliteti i dëshmorit dhe besimi i tij i zjarrtë rrëzuan hirin e bollshëm të Zotit për ata që ishin dëshmitarë të ekzekutimit.

  Frymëzuar nga shembulli i Prokopit, shumë nga ish rojet e dëshmorit të shenjtë dhe ushtarët romak shkuan nën shpatën e ekzekutuesit së bashku me tribunat e tyre Nikostrate dhe Antiokus. Dymbëdhjetë gra të krishtera morën kurorat e martirëve, pasi arritën në portat e Praetoriumit të Cezarisë.

  I goditur nga besimi dhe guximi i madh i të krishterëve dhe duke parë qëndrueshmërinë e djalit të saj në vuajtje të vuajtjeve të tmerrshme, Theodhosia u bë e penduar dhe qëndroi në vijën e rrëfimtarëve dhe u ekzekutua. Më në fund, prokura e re, Flavian, e bindur për kotësinë e torturave, e dënoi Dëshmorin e Madh Prokopin e Shenjtë për të prerë kokën nga shpata. Natën, të krishterët morën trupin e tij shumë të torturuar dhe me lot dhe lutje, ata e kryen atë në tokë. Kjo ishte martirizimi i parë në Cezari.

   

  https://www.oca.org

 • Artikujt do të dërgohen brenda 1-3 ditë pune pasi pagesa është pastruar nga PayPal. Artikujt do të dërgohen me postë të regjistruar. Ne ju dërgojmë në të gjithë botën. Koha e transportit: 10-40 ditë. Tarifat doganore, VAX, Taksat ose çdo vonesë me rregullimin e vendit do të ishin përgjegjësia e blerësit.

bottom of page