top of page

Ikona ortodokse e Shën Aleksandrës, Gruaja e Dioklecianit.

 

Përkujtohet 23 Prilli.

 

Perandoria e Shenjtë Alexandra ishte gruaja e Perandorit Dioklecian. Vdekja e saj e supozuar u përshkrua në Martirizmin e Shën Gjergjit, e cila u shkrua menjëherë pas vdekjes së tij. Sidoqoftë, Perandoria mori kurorën e martirizimit disa vjet më vonë, në 314.

Shumë ngjarje ndodhën gjatë këtyre viteve. Në 305 Perandori Diokleciani dha dorëheqjen e fronit dhe pushteti i kaloi bashkë-sundimtarit të tij Maximian Galerius, një pagan fanatik, si dhe një ushtar të ashpër dhe të ashpër. Gruaja e tij ishte Shën Valeria, e bija e Perandores së Shenjtë Alexandra, të cilën Diokleciani kishte dhënë në martesë kundër vullnetit të saj.

Shën Alexandra e rriti vajzën e saj në devotshmëri të krishterë. Kur Galerius vdiq, Perandori Maximinus kërkoi dorën e saj në martesë. Kur ai u refuzua, ai e dëboi Shën Valerinë në Siri, ku ajo jetonte me nënën e saj.

Pas vdekjes së Maximinus në 311 nëna dhe e bija arritën në Nicomedia, duke besuar në mëshirën e perandorit Licinius. Së bashku me Shën Kostandinin, Licinius ishte pajtuar në Ediktin e Milano, i cili u dha të krishterëve lirinë e fesë, por ai fshehurazi mbeti armiku i tyre.

Licinius dha urdhër për të ekzekutuar Perandorinë e shenjtë Alexandra dhe vajzën e saj, Valeria. Ata u prenë kokën dhe trupat e tyre u hodhën në det.

Referenca: OCA

Shën Alexandra Perandoresha

SKU: MA1015
€2,50Price
  • Artikujt do të dërgohen brenda 1-3 ditë pune pasi pagesa është pastruar nga PayPal. Artikujt do të dërgohen me postë të regjistruar. Unë po dërgoj në të gjithë botën. Koha e transportit: 10-40 ditë. Tarifat doganore, VAX, Taksat ose çdo vonesë me rregullimin e vendit do të ishin përgjegjësia e blerësit.

bottom of page