top of page

Ikona ortodokse e Shën Aleksit, njeri i Zotit.

Përkujtohet 17 Mars.

 

Shën Aleksi lindi në Romë në familjen e Eufemianit dhe Aglais të devotshëm dhe të dashur për varfërinë. Theifti ishte pa fëmijë për një kohë të gjatë dhe vazhdimisht u lutën Zotit që t'u jepte atyre një fëmijë. Dhe Zoti e ngushëlloi çiftin me lindjen e djalit të tyre Alexis. Në moshën gjashtë vjeç fëmija filloi të lexonte dhe studion me sukses shkencat e gjithanshme, por ishte me shumë kujdes që ai lexoi Shkrimin e Shenjtë. Kur ishte një djalë i ri, ai filloi të imitojë prindërit e tij: ai agjëroi rreptësisht, shpërndau lëmoshë dhe nën rrobat e tij të bukura, ai fshehurazi mbante një këmishë flokësh. Fillimisht atje dogji brenda tij dëshirën për të lënë botën dhe për t'i shërbyer Perëndisë.

Prindërit e tij, megjithatë, kishin rregulluar që Aleksi të martohej me një nuse të bukur dhe të virtytshme. Natën e tij të dasmës, Alexios i dha asaj unazën dhe brezin e tij (të cilat ishin shumë të vlefshme) dhe tha: "Mbaji këto gjëra, të dashur, dhe Zoti të jetë me ne derisa hiri i Tij të na sigurojë diçka më të mirë." Duke lënë fshehurazi shtëpinë e tij, ai hipi në një anije që lundronte drejt Mesopotamisë. Me të mbërritur në qytetin e Edesë, ku u ruajt ikona e Zotit jo të bëra nga duart (16 gusht), Alexis shiti gjithçka që kishte, shpërndau paratë te të varfërit dhe filloi të jetojë pranë kishës së Më Theotokosi i Shenjtë nën një portik.

Shenjtori përdori një pjesë të lëmoshave që mori për të blerë bukë dhe ujë, dhe pjesën tjetër ia shpërndau të moshuarve dhe të sëmurëve. Sundaydo të Dielë ai merrte Misteret e Shenjta. Prindërit kërkuan Alexis të zhdukur kudo, por pa sukses. Shërbëtorët e dërguar nga Eufhemiani arritën gjithashtu në Edessa, por ata nuk e njohën lypësin që ishte ulur në portik si zotërinë e tyre. Trupi i tij u tha nga agjërimi, komeliteti i tij u zhduk, shtati i tij u zvogëlua. Shenjtori i njohu dhe falënderoi Zotin që mori lëmoshë nga shërbëtorët e vet. Nëna e pafalshme e Shën Aleksis u mbyll në dhomën e saj, duke u lutur vazhdimisht për djalin e saj. Gruaja e tij gjithashtu u hidhërua me vjehrrat e saj. Shën Alexios banoi në Edessa për shtatëmbëdhjetë vjet.

Një herë, Nëna e Perëndisë foli para sakristanit të kishës ku banonte shenjtori: Drejtohuni në kishën time që Njeriu i Perëndisë, i denjë për Mbretërinë e Qiellit. Lutja e tij i ngjitet Zotit si temjan aromatik dhe Fryma e Shenjtë mbështetet mbi të. Sakristani filloi të kërkonte një njeri të tillë, por nuk ishte në gjendje ta gjente atë për një kohë të gjatë. Atëherë ai iu lut Theotokos më të Shenjtë, duke iu lutur Atij që të pastronte hutimin e tij. Përsëri një zë nga ikona shpalli se Njeriu i Perëndisë ishte lypësi që u ul në portikun e kishës. Sakristani e gjeti Shën Aleksin dhe e futi në kishë. Shumë e njohën dhe filluan ta lavdërojnë. Shenjtori hipi në fshehtësi një anije të destinuar për në Kilikia, duke synuar të vizitonte kishën e Shën Palit në Tarsus.

Por Zoti e shuguroi ndryshe. Një stuhi mori anijen larg në perëndim dhe arriti në bregdetin e Italisë. Shenjtori udhëtoi për në Romë dhe vendosi të jetojë në shtëpinë e tij. I panjohur, ai me përulësi kërkoi lejen e babait të tij që të vendosej në ndonjë cep të oborrit të tij. Eufemiani vendosi Aleksisin në një qeli të ndërtuar posaçërisht dhe dha urdhër që ta ushqejnë nga tryeza e tij. Duke jetuar në shtëpinë e prindërve, shenjtori vazhdoi të agjëronte dhe ai kaloi ditë e natë në lutje. Ai duroi me përulje fyerjet dhe sharjet nga shërbëtorët e babait të tij. Qeliza e Aleksis ishte përballë dritareve të gruas së tij dhe asketja vuajti rëndë kur e dëgjoi duke qarë. Vetëm dashuria e tij e pafalshme për Perëndinë e ndihmoi shenjtorin të duronte këtë vuajtje. Shën Aleksisi banoi në shtëpinë e prindërve të tij për shtatëmbëdhjetë vjet dhe Zoti i zbuloi atij ditën e vdekjes së tij. Atëherë shenjtori, duke marrë letër dhe bojë, shkroi disa gjëra që vetëm gruaja dhe prindërit e tij do të dinin. Ai gjithashtu u kërkoi atyre që ta falnin për dhimbjen që u kishte shkaktuar atyre.

Në ditën e vdekjes së Shën Aleksios në 411, Kryepeshkopi i Pafajshëm (402-417) po shërbente në Liturgji në prani të perandorit Honorius (395-423). Gjatë shërbimeve, një zë u dëgjua nga altari: " Ejani tek unë, të gjithë ju që punoni dhe jeni të ngarkuar rëndë, dhe unë do t'ju jap pushim" (Mt.11: 28). Të gjithë të pranishmit ranë në tokë me terror. Zëri vazhdoi: Të Premten në mëngjes Njeriu i Zotit del nga trupi; e luteni atë për qytetin, që të mund të mbeteni të trazuar. Ata filluan të kërkojnë në të gjithë Romën, por ata nuk e gjetën shenjtorin. Mbrëmjen e së enjtes Papa po shërbente në Vigil në Kishën e Shën Pjetrit.

Ai i kërkoi Zotit t'u tregonte atyre se ku ta gjejnë njeriun e Zotit. Pas Liturgjisë Zëri u dëgjua përsëri në tempull: Kërkoni njeriun e Perëndisë në shtëpinë e Eufemianus. Të gjithë nxituan atje, por shenjtori ishte tashmë i vdekur. Fytyra e tij shkëlqeu si fytyra e një engjëlli, dhe dora e tij kapte letrën dhe ata nuk ishin në gjendje ta merrnin. Ata e vendosën trupin e shenjtorit në një shtrat, të mbuluar me mbulesa të kushtueshme. Papa dhe Perandori u përkulën gjunjët dhe iu drejtuan shenjtorit, si një akoma i gjallë, duke i kërkuar që të hapte dorën.

Dhe shenjtori e dëgjoi lutjen e tyre. Kur u lexua letra, gruaja e të drejtit dhe prindërit i nderuan me lot në letrat e tij të shenjta. Trupi i shenjtorit u vendos në qendër të qytetit. Perandori dhe Papa e çuan trupin e shenjtorit në kishë, ku mbeti për një javë të tërë, dhe pastaj u vendos në një kripë mermeri. Një mirrë aromatike filloi të rrjedhë nga reliket e shenjta, duke u dhënë shërim të sëmurëve. Reliket e nderuara të Shën Aleksis, Njeriu i Zotit, u varrosën në kishën e Shën Boniface. Reliket u zbuluan në vitin 1216.

Referenca: OCA

Shën Aleksi Njeriu i Zotit

SKU: MA1005
€2,50Price
  • Artikujt do të dërgohen brenda 1-3 ditë pune pasi pagesa është pastruar nga PayPal. Artikujt do të dërgohen me postë të regjistruar. Unë po dërgoj në të gjithë botën. Koha e transportit: 10-40 ditë. Tarifat doganore, VAX, Taksat ose çdo vonesë me rregullimin e vendit do të ishin përgjegjësia e blerësit.

bottom of page