top of page

Ikona ortodokse e Shën Antonit të Madh.

Përkujtohet 17 janari.

 

Ai lindi në Egjipt në fshatin Coma, afër shkretëtirës së Thebaid, në vitin 251. Kur Shën Antoni ishte rreth njëzet vjeç, ai humbi prindërit e tij, por ai ishte përgjegjës për kujdesin e motrës së tij më të vogël. Duke shkuar në kishë rreth gjashtë muaj më vonë, ai dëgjoi fragmentin e Ungjillit ku Krishti i flet të riut të pasur: Nëse do të ishit perfekt, shkoni, shisni atë që zotëroni dhe ia jepni të varfërve dhe do të keni një thesar në parajsë; dhe ejani më ndiqni (Mt.19: 21). Anthony ndjeu se këto fjalë zbatoheshin për të. Prandaj, ai shiti pronën që mori pas vdekjes së prindërve të tij, pastaj shpërndau paratë te të varfërit dhe e la motrën e tij në kujdesin e virgjëreshave të devotshme në një manastir. Duke lënë shtëpinë e prindërve, Shën Antoni filloi jetën e tij asketike në një kasolle jo larg fshatit të tij. Duke punuar me duart e tij, ai ishte në gjendje të fitonte jetesën e tij dhe gjithashtu lëmoshë për të varfërit. Antoni u lut që Zoti t’i tregonte rrugën e shpëtimit. Dhe atij iu dha një vizion. Asketi pa një burrë, i cili me kthesë mbaroi në mënyrë të alternuar një lutje, dhe pastaj filloi të punojë. Ky ishte një engjëll, të cilin Zoti e kishte dërguar për të udhëzuar të zgjedhurin e Tij. Antoni u përpoq ta mësonte veten në një mënyrë të rreptë të jetës. Mori ushqim vetëm pas perëndimit të diellit, ai kaloi tërë natën duke u lutur deri në agim.

 

Shpejt ai fjeti vetëm çdo ditë të tretë. Për vetmi edhe më të madhe, Shën Antoni u zhvendos më larg nga fshati, në një varrezë. Ai i kërkoi një shoku që t’i sillte pak bukë në ditët e caktuara, e më pas mbylli veten në varr. Atje ai kishte një vizion. Duke parë lart, shenjtori pa çatinë, si të ishte, dhe një rreze drite që binte drejt tij. Demonët u zhdukën dhe ai bërtiti: Ku ke qenë, o Jezus i mëshirshëm? Pse u duk që nga fillimi për t'i dhënë fund dhimbjes sime? Zoti u përgjigj, unë isha këtu, Anthony, por doja të shihja betejën tuaj.

 

Tani, duke qenë se ju nuk keni dhënë rezultate, unë gjithmonë do t'ju ndihmoj dhe do ta bëj të njohur emrin tuaj në të gjithë botën. Ai ishte atëherë tridhjetë e pesë vjeç. St Anthony tani hyri vetëm në shkretëtirë. Ai gjeti një fortesë të braktisur në anën tjetër të lumit dhe u vendos atje, duke barrikaduar hyrjen me gurë. Shoku i tij besnik i sillte bukë dy herë në vit dhe brenda kalasë kishte ujë. Shën Antoni kaloi njëzet vjet në izolim të plotë dhe luftë të vazhdueshme me demonët, dhe ai më në fund arriti qetësinë e përsosur.

 

Shumë shpejt qeliza e Shën Antonit ishte e rrethuar nga disa manastire dhe shenjtori veproi si baba dhe udhëzues për banorët e tyre, duke dhënë udhëzime shpirtërore për të gjithë ata që hynë në shkretëtirë duke kërkuar shpëtim. Shën Antoni kaloi tetëdhjetë e pesë vjet në shkretëtirën e vetmuar. Pak para vdekjes së tij, ai u tha vëllezërve se së shpejti ai do të merrej prej tyre. Shenjtori udhëzoi dy nga dishepujt e tij, të cilët kishin marrë pjesë në të në pesëmbëdhjetë vitet e fundit të jetës së tij, për ta varrosur në shkretëtirë dhe jo në Aleksandri. Shën Antoni vdiq paqësisht në vitin 356, në moshën 105 vjeç, dhe u varros në shkretëtirë nga dishepujt e tij.

 

Referenca: O.C.A

Shën Andoni i Madh

SKU: MA1002
€2,50Price
  • Artikujt do të dërgohen brenda 1-3 ditë pune pasi pagesa është pastruar nga PayPal. Artikujt do të dërgohen me postë të regjistruar. Ne dërgojmë në të gjithë botën. Koha e transportit: 10-40 ditë. Tarifat doganore, VAX, Taksat ose çdo vonesë me rregullimin e vendit do të ishin përgjegjësia e blerësit.

bottom of page