top of page

Ikona Ortodokse e Shën Afrodhiti , një prej Dyzet Martirëve të Virgjër dhe Mësuesi i tyre Dhjak Ammoun.

Përkujtohet 1 Shtatori.

 

Një nga profecitë për jetën e virgjërisë, shumë e përhapur në Testamentin e Ri, mund të gjendet në Psalmin e 44-të të Davidit. Atje, Profeti David e sheh vajzën e tij të largët, të çmuar, Theotokos më të Shenjtë dhe Ever-Virgjëreshën Mari dhe profetizon: "Virgjëreshat do të sillen te mbreti pas saj. Me gëzim dhe kënaqësi do të çojnë në tempullin e mbretit. " Jeta e Hyjlindëses, Nëna e Zotit, si model dhe kështjellë e virgjëreshave, shtyu shumë shpirtra që t'i përkushtoheshin plotësisht Krishtit.

Fryma e Shenjtë në shkrimet e Shën Palit, veçanërisht në fillim të 1 Korintasve, lartëson gjendjen e virgjërisë: "Tani në lidhje me gjërat që më keni shkruar, është mirë që një burrë të mos prekë një grua." Në vargun e tetë, Shën Pali vazhdon, "Por unë u them të pamartuarve dhe të vejave, është mirë për ta nëse mbeten ashtu si unë", do të thotë beqar. Disa vargje poshtë (v. 32) Shën Pali thotë: "Por unë dua që ju të jeni pa kujdes. Ai që është i pamartuar kujdeset për gjërat e Zotit se si mund t'i pëlqejë Zotit. Por ai që është i martuar kujdeset për gjëra të botës se si ai mund t'i pëlqejë gruas së tij, ose burrit. "Pra, sipas këtyre vargjeve të Shën Palit, është shumë e qartë se virgjëria dhe beqaria janë më të favorshme për një shpirtëror më të lartë.

Kjo nuk do të thotë se shenjtëria nuk mund të arrihet brenda martesës që është gjithashtu shumë, shumë e mundur. Sidoqoftë, jeta e madhe e Theotokosit më të Shenjtë, Ever-Virgjër dhe hiri që na është dhënë në Testamentin e Ri dhe këto vargje të shkëlqyera të Shën Palit, ngjallin një dashuri të madhe tek të krishterët për një jetë të virgjërisë dhe përkushtim të plotë ndaj Zoti. Shumë gra të reja jetonin në shtëpitë e prindërve të tyre. Ashtu si vajzat e dhjakut Filip, ata jetuan një jetë të virgjërisë, lutjes dhe përkushtimit ndaj Kishës së hershme. Megjithëse nuk kemi organizuar manastir para shekullit të katërt, të gjithë elementët e stilit jetësor asketikisht ose manastirit lulëzuan në jetën e Kishës, dhe i shtuan Kishës Nënë miliona dëshmorë.

Në ditën e parë të shtatorit, e cila shënon hapjen e vitit tonë kishtar, Kisha hap faqet e saj të arta të martirizimit, duke festuar vendosmërinë e dyzet grave martirët e virgjër asketikë, të cilët vunë në turp mekanizmat e torturës së Licinius. Dyzet gratë e virgjëra të virgjëra jetuan në Adrianoupolis të Thrakës, në Greqinë veriperëndimore, dhe ata ishin dishepuj të Deacon Ammoun. Gjatë asaj kohe, rreth vitit 305 pas Krishtit, perandori i rajonit lindor të Perandorisë Romake ishte Licinius, një persekutues i tmerrshëm i Krishterimit. Licinius kishte krijuar një dekret për asgjësimin e të gjithë të krishterëve që nuk pranuan të sakrifikojnë idhujt. Dekreti i këtij tirani të etur për gjak shpejt arriti në të gjitha qytetet, qytetet dhe fshatrat.

Të krishterët u masakruan si qengja, duke refuzuar t'i nënshtroheshin premtimeve të tij duke shkatërruar shpirtin dhe duke zgjedhur më tepër të vdisnin për dashurinë e dhëndrit të tyre qiellor. Gjatë këtyre viteve të tmerrshme, dyzet dëshmorët e virgjër u kapën dhe u vunë në provë së bashku me dhjakun e tyre Ammoun. Emrat e këtyre grave të lavdishme të krishtera janë si më poshtë: Adamantine, Athena, Akrive, Antigone, Arivea, Aspasia, Aphrodite, Dione, Dodone, Elpinike, Erasmia, Erato, Ermeneia, Evterpe, Thaleia, Theanoe, Theano, Theonymphe, Theophane, Kalliroe , Kalliste, Kleio, Kleonike, Kleopatra, Koralia, Lambro, Margarita, Marianthe, Melpomene, Moscho, Ourania, Pandora, Penelope, Polymnia, Polynike, Sapfo, Terpsichore, Troada, Haido, and Harikleia.

Me luftërat e tyre të përditshme asketike, me lutjet, vigjilencat dhe agjërimet e tyre, fara e besimit rrënjoset, mbin dhe lulëzoi në tokën pjellore të shpirtrave të virgjëreshave. Besimi i palëkundur, respektimi i saktë i urdhërimeve të Krishtit dhe bindja ndaj babait të tyre të devotshëm shpirtëror Ammoun, i bëri ata të pastër si zambakët. Kjo pastërti fton dhe strehon dy virtytet teologjike të përulësisë dhe dashurisë, të cilat strehojnë më tej Trinitetin në zemrën e krishterë. Frikësimet, kërcënimet dhe torturat nuk i ngulnin virgjëreshat. Arkoni idhujtar Varos i Adrianoupolis nuk e lëkundi besimin e patundur të këtij ekipi të shenjtë të dëshmorëve të virgjër. Ata bashkuan lutjet e tyre hyjnore dhe menjëherë dhe mrekullisht prifti i idhujve ishte ajër.

Ai mbeti i pezulluar dhe i varur në mes, duke u ndëshkuar kështu për shumë, shumë orë, dhe më në fund ai zbriti në tokë dhe dha frymë të fundit. Diacon Ammoun ishte varur dhe u hap thurjet e tij me thika. Pas kësaj, një helmetë hekuri e nxehtë e kuqe ishte vendosur në kokën e tij. Torturat e mësipërme nuk shkaktuan dëme të dukshme për këtë atlet të Krishtit, kështu që ai u transportua në Heraklea të Trakisë, në Liçinën tiranase, së bashku me virgjëreshat e shenjta. Licinius urdhëroi që dhjetë prej dëshmorëve të virgjër të digjen nga zjarri dhe tetë të tjerë me kokë, bashkë me dhjakun Ammoun. Dhjetë të tjera u vranë nga shpata, duke u goditur në gojë ose në zemër, duke hequr dorë kështu nga shpirti i tyre. Nga ata që mbetën, gjashtë u martirizuan duke u detyruar të gëlltisin mermere të hekurta të nxehta, dhe gjashtë të fundit u prenë copa me thika. Dyzet gra të martirizuara dhe dëshmori Ammoun ushtruan besimin, shpresën dhe dashurinë e tyre ndaj Krishtit në një mënyrë të mahnitshme . Ata i dëshmuan botës se Ungjilli i Krishterë nuk është ndonjë ideologji, por burim i jetës dhe fuqisë.

Ata dëshmuan pa kundërshtim se Kisha e Krishtit është një krijim hyjnor. Budallenjtë për Krishtin mundën të mençurin. Të dobëtit mposhtën të fuqishmit .. Fjalët e Shën Gjonit Krysostomit gjejnë justifikimin e tyre të plotë nëpër shekuj: "Kisha, nën persekutim, shënon fitore. Kur fyhet, ajo bëhet edhe më rrezatuese. Ai merr dëmtime, por nuk u nënshtrohet plagëve. Ai lundron nëpër dete të përafërt, por nuk fundoset. Lufton, por nuk mundet kurrë. O njeri, nuk ka asgjë më të fuqishme se Kisha ". Me besimin e patundur dhe të palëkundur te Shpëtimtari i ringjallur, dyzet dëshmorët e virgjër nuk treguan thjesht durim dhe këmbëngulje përmes këtyre torturave të ndryshme.

Ata thjesht nuk shfaqën guxim dhe heroizëm, por një element karakteristik i martirizmit të krishterë prania e gëzimit, një gëzim mjaft i pashpjegueshëm për idhujtarët dhe shkaku i shumë konvertimeve. Kalimtarët kureshtarë shpesh ishin dëshmitarët okularë të një misteri të mrekullueshëm dhe të thellë. Njerëzit e plagosur rëndë u shpërndanë, rrahën rëndë, varur në një kryq (ose gati për t'u varur), të ngulitur nga flakët ishin plot gëzim. Në vend që të mbanin zi, të qanin dhe të rrahnin gjoksin, ata ishin duke përlëvduar Zotin. Dita e martirizimit ishte një ditë gëzimi. Ata po gëzoheshin sepse konsiderohej e denjë për të rrëfyer Krishtin, shkakun e gjithë gëzimit.

Ata ujisnin pemën e Kishës me gjakun e tyre. Nuk ka predikim më të madh, nuk ka mënyrë më të mirë për t'u treguar jobesimtarëve dhe idhujtarëve se Krishti është Zoti i vërtetë. Gjaku i një dëshmori do të sillte dhjetëra besimtarë të rinj në Kishë shpesh mijëra. Eusebius, historiani i hershëm i kishës, na informon, "Ata nuk dukeshin se shqetësoheshin kur u përballën me persekutimin dhe të gjitha llojet e torturave, por ata shfaqën guximin e patrembur përmes besimit të tyre në Zotin e të gjithëve dhe ata mirëpritën vendimin e tyre përfundimtar të vdekjes me gëzim, të qeshura dhe gëzim të madh. Prandaj ata kënduan himne dhe i ofruan falënderime Perëndisë të të gjithëve, deri në frymën e tyre të fundit "(Histori Kishtare, Vëllimi 8, 9: 5).

Shën Afrodhiti

SKU: MA1014
€2,50Price
  • Artikujt do të dërgohen brenda 1-3 ditë pune pasi pagesa është pastruar nga PayPal. Artikujt do të dërgohen me postë të regjistruar. Unë po dërgoj në të gjithë botën. Koha e transportit: 10-40 ditë. Tarifat doganore, VAX, Taksat ose çdo vonesë me rregullimin e vendit do të ishin përgjegjësia e blerësit.

bottom of page