top of page

Kur përmendet fraza "fëmijë i mrekullueshëm", kjo mund të sjellë në mendje emrin e Mozartit, i cili kompozoi muzikë para se të ishte dymbëdhjetë vjeç që është akoma në ekzistencë, ose Alexander Pope, i cili shkroi poezinë klasike "Vetmi" kur ai ishte vetëm njëmbëdhjetë vjeç . Do të ishte e vështirë të kujtoje ndonjë djalë gjeni të fesë, por ai që i afrohet kësaj ishte një djalë romak i shekullit të dytë. Emri i tij ishte Eleftherios dhe ai ishte ndër të parët dhe më të rinjtë që gdhendi një vend për veten e tij në krishterim në qytetin e përjetshëm të Romës, ku ai mahniti pleqtë e tij me intelektin e tij të mrekullueshëm dhe zhvillimin e hershëm.

Sikur babai i tij, një zyrtar i lartë publik i Romës pagane, të jetonte për të drejtuar djalin e tij jashtëzakonisht të talentuar, gjërat mund të kishin marrë një kthesë tjetër për djalin dhe për krishterimin, por nëna e tij e ve, e bukura Anthia, e kishte pranuar krishterimin me gjithë zemër . Prandaj, vijoi që talentet e djalit të zbatoheshin në përpjekjen e krishterë dhe ai ishte aq i shpejtë për të përqafuar Mesian, aq sa ishte i shpejtë për të marrë njohuri. Kapaciteti i tij i madh për të mësuar e shpejtoi aq shpejt ritmin e tij intelektual, sa ai i tejkaloi mësuesit e tij, njëri prej të cilëve i sugjeroi Anthia që ajo ta merrte këtë djalë të mrekullueshëm te peshkopi i Romës, Aniketos, i cili pasi pa se shfaqja intelektuale e djalit e mori nën mbikëqyrjen e tij personale.

Duke e dëshirë një dëshirë për t'i shërbyer Shpëtimtarit që ishte aq e thellë sa të mësuarit e tij, Eleftherios filloi një karrierë meteorike si një njeri me rroba, duke blerë para se të ishte dymbëdhjetë vjeç ekuivalentin e një arsimi në kolegj dhe me kredencialet e tilla mbresëlënëse u shndërrua në një lexues në mosha trembëdhjetë Kur ishte pesëmbëdhjetë vjeç u shugurua dhjak dhe në moshën shtatëmbëdhjetë vjeç u shugurua prift i Kishës së Krishterë. Me një vrull kaq të hershëm që e shtynte atë dhe me një shpresë gjithnjë e në rritje për t'i shërbyer Krishtit në traditën më të lartë të apostujve, ai u ngrit në episkopaci në moshën njëzet vjeç, peshkopi më i ri ndonjëherë që arriti atë majë me përpjekjet e tij.

Si peshkop në Illyricum, Eleftherios promovoi kauzën e krishterimit me zellin e një aktivisti me përvojë, duke i dhënë shtysë të shtuar lëvizjes së krishterë në një kohë kur persekutimet e pamëshirshme jo vetëm që e bënin të vështirë fitimin dhe mbajtjen e të kthyerve në besim, por edhe në një kohë kur rreziku më i madh ishte të qenit një prelat i rangut të lartë të Kishës. I pavetëdijshëm ndaj këtij kërcënimi, ai u vlerësua në rrethin e ngushtë të krishterimit si ndriçuesi më i ndritshëm i Romës së krishterë që nga apostujt. Edhe ata të cilët ai nuk arriti t'i konvertonte e vlerësonin atë me vlerësimin më të lartë dhe me këtë popullaritet të madh ai u bë më i guximshëm dhe në këtë mënyrë më fyes ndaj shtetit. Ky teolog, orator dhe dashamirës i shquar i krishterë dhe pagan, më në fund iu përmend Perandorit Hadrian, i cili urdhëroi arrestimin e tij.

Zakonisht perandori do ta kishte pyetur atë personalisht për shkak të pozitës së tij të lartë, por duke pasur frikë nga një hakmarrje për shkak të popullaritetit të prelatit, Hadriani dërgoi centurionin e tij më të besuar, një njeri me emrin Felix, për ta sjellë peshkopin para prefektit të Romës për gjykim dhe ndëshkim. Centurioni vendosi që në vend që të rrezikonte të kapte Eleftherios publikisht, ai do të kërkonte vendin e tij të adhurimit dhe do ta arrestonte atje. Pas disa kohësh, Feliksi gjeti kishën e fshehur mirë dhe u fut menjëherë kur peshkopi po fillonte një predikim. Oratoria e Eleftheriosit të shkëlqyer po përcaktonte magjitë dhe kur predikimi mbaroi, Feliksi doli dhe kërkoi që të konvertohej në Krishterim.

Kështu u bë, Feliksi zbuloi qëllimin e tij dhe kërkoi falje që kishte ardhur në shtëpinë e Zotit me tradhti në zemrën e tij. Ai u fal lehtësisht nga Eleftherios, i cili më pas udhëzoi centurionin që ta kthente atë në prefekt që të mos merrej gjykimi për të dy. Me shumë ngurrim, Feliksi e çoi peshkopin në atë që dukej se ishte një fat i mbyllur, duke ofruar gjatë rrugës për të ndihmuar Eleftherios të arratisej. Por prelati krenar nuk do të dëgjonte për të.

Me perandorin të dukshëm nga mungesa e tij, Eleftherios doli në gjyq para prefektit, por as fuqia e tij oratorike nuk mund ta shpëtonte atë. Peshkopi u fut në burg, u torturua dhe u vra me vdekje. Ai vdiq për Krishtin më 15 dhjetor.

Shën Elefteri

€5,00Price
Ngjyra e drurit
  • Artikujt do të dërgohen brenda 1-3 ditë pune pasi pagesa është pastruar nga PayPal. Artikujt do të dërgohen me postë të regjistruar. Ne dërgojmë në të gjithë botën. Koha e transportit: 10-40 ditë. Tarifat doganore, VAX, Taksat ose çdo vonesë me rregullimin e vendit do të ishin përgjegjësia e blerësit.

bottom of page