top of page

Ikona e Lindjes tregon historinë e lindjes së Krishtit nga Shkrimet. Ai tregon gjithashtu se e gjithë krijimi po merr pjesë në lindjen e Krishtit. Engjëjt falënderojnë me këngën e tyre; qiejt i japin yllit; Burrat e mençur japin dhuratat e tyre prej ari, të holla dhe mirre. Barinjtë e varfër dhe të përulur japin lëvdatat dhe habi të tyre; toka i jep shpellën, dhe njerëzimi i jep Virgjëreshës.

Kjo ikonë e shenjtë është një ikonë me shumë skena. Së pari, thekson rëndësinë e Theotokos, Nënës së Jezusit. Ajo është vendosur në qendër dhe është figura më e madhe në ikonë. Në këtë ikonë, ajo po gjunjëzohet me krahë të kryqëzuar, duke parë fëmijën e Krishtit. Të tre yjet, që tregojnë virgjërinë e saj para, gjatë dhe pas Lindjes, janë në rrobat e saj. Fëmija i Krishtit, në qendër të ikonës, është me rroba swaddling dhe është shtrirë në grazhd. Në sfond është shpella e errët, ku lindi. Në shpellë janë një ka dhe një gomar që ruan Babin e porsalindur. Edhe pse Ungjijtë nuk thonë asgjë për shpellën, ky informacion është nga Tradita e Shenjtë. As Ungjijtë nuk flasin për kaun dhe gomarin, por të gjitha ikonat e Lindjes përfshijnë këto kafshë. Përfshirja e kafshëve në ikonë plotëson profecinë e Isaisë 1: 3, "Kau e njeh zotin e tij dhe gomarin grazhdin e zotërisë së tij; por Izraeli nuk më njeh mua dhe njerëzit nuk më kanë konsideruar". Rrezja e gjatë e dritës nga ylli tregon drejtpërdrejt në shpellë. Kjo rreze vjen nga ylli dhe udhëton në të gjitha pjesët e botës. Ajo mëson se ky yll i ndritshëm është një ngjarje astronomike dhe është një i dërguar nga qielli që njofton lindjen e Jezusit.

Në anën e majtë të ikonës është një skenë tjetër. Njerëzit e mençur, të udhëhequr nga ylli, janë duke hipur kuaj për të sjellë Jezuit dhuratat e tyre prej ari, butë dhe mirre. Burrat e mençur janë të epokave të ndryshme. Njëra është pa mjekër. Në ato ditë, të rinjtë nuk mbanin mjekër. Njeriu tjetër i mençur ka flokë të gjatë dhe mjekër të gjatë, gjë që tregon se ai është shumë më i vjetër. Këto detaje mësojnë se pavarësisht nga mosha dhe pamja, Lajmi i Mirë u dha secilit dhe të gjithëve.

Përballë burrave të mençur është skena me barinjtë e përulur. Një engjëll i shpall lajmin e gëzuar. Një bari i ri luan një instrument kallami. Kjo skenë zbulon se muzika e njerëzve iu shtua himnit të engjëjve. Përtej skenës së bariut është kori qiellor i engjëjve. Ata po i japin lavdi Perëndisë. Engjëjt shërbejnë dy qëllime në Lindjen e Krishtit. Ata i japin lavdi Perëndisë dhe i shpallin lajmin e mirë mbarë njerëzimit.

Sfondi tregon një terren shumë të thyer. Kjo nuk është një përfaqësim i vërtetë i tokës në këtë zonë. Jozefi nuk mund të gjente vend në Betlehem, kështu që ata shkuan jashtë Betlehemit në një shpellë. Ky formacion shkëmbor malor shërben vetëm si një sfond i ngjarjes.

Në pjesën e poshtme të ikonës janë dy skena të tjera. Në këndin e djathtë janë dy gratë që Jozefi solli për t'u kujdesur për fëmijën e Krishtit. Ata po e lajnë atë ashtu si çdo foshnje lahet. Njerëzimi i Jezuit tregohet qartë në këtë mjedis.

Përballë larjes së skenës së Jezuit ndodhet një Jozef i trishtuar dhe i shqetësuar. Ai nuk është pjesë e grupit qendror Fëmija i Krishtit dhe Theotokos. Jozefi nuk është babai natyral. Jozefi është i trazuar dhe i dëshpëruar. Isshtë një plak duke folur me Jozefin. Plaku është Satanai. Satanai mund të shfaqet në shumë forma. Këtu ai është si një plak që po e tundon Jozefin dhe po e shqetëson. Satanai po i thotë Jozefit se lindja e virgjër është e pamundur. Ai po i thotë Jozefit se është budalla nëse e beson këtë. Kjo histori na vjen nga Tradita e Shenjtë. Jozefi i trishtuar na tregon jo vetëm gjendjen e tij personale, por dilemën e mbarë njerëzimit, vështirësinë për të pranuar atë që është "përtej fjalëve ose arsyes".

Pema, e cila është në mes të pjesës së poshtme të ikonës, është një simbol i Pemës së Isait. Kjo pemë i referohet Isaiah 11: 1-2, "Por një kërcell do të rrjedh nga trungu i Isait dhe nga rrënjët e tij do të lulëzojë një syth. Fryma e Zotit do të qëndrojë mbi të". Mbreti David përmendej shpesh si biri i Isait dhe Jezusi ishte nga Shtëpia e Davidit.

Ikona e Shenjtë e Lindjes e kujton një të lavdërojë dhe lavdërojë Lindjen e Krishtit. Festimi i Krishtlindjeve çdo vit shërben për të kujtuar secilit nga ne se Krishti erdhi për ju dhe mua.

 

Lindja e Zotit tonë Jisu Krisht

SKU: ICP1018
€4.00Price
 • It's a wall hung piece, very detailed and colorful byzantine style icon. The icon image is high quality print byzantine style (glossy paper). The icon is made with true iconography colors and it is a copy of a Byzantine icon.

   

  Material: 

  9x6.5cm / 3.5x2.5in - 10mm thickness (MDF)

  20x15cm / 7.9x6in - 18mm thickness (Novopan)

  20x27cm / 7.9x10.6in - 18mm thickness (Novopan)

  28x38 cm / 11x15 in - 18mm thickness (Novopan)

   

  Icons Layer:

  High quality print reproduction.

   

  If you have any questions, please feel free to contact us. 

 • Every icon is crafted after your order and the preparation procedure takes about 4-20 business days.. Items will be shipped by registered mail. We shipping worldwide. Shipping time: 10-40 days. Custom fees, VAX, Tax or any delay with the country regulation would be the buyer responsibility.

bottom of page